slideshow
slideshow
slideshow
slideshow
slideshow

Linoleum Vloeren

De geschiedenis van linoleum, fabricage en onderhoud

Wat is een linoleum

Linoleum wordt geproduceerd in Nederland door het bedrijf Forbo. Linolem wordt nog steeds veel gebruikt in het interieur. Er zijn meerdere linoleum collecties met verschillende dessins. Van licht gemarmerd tot sterk gekleurd met een kleurenpalet van meer dan 80 kleuren.

Gebruik

Linoleum wordt vaak gebruikt in de volgende toepassingen: woningen, ziekenhuizen, sportscholen, kantoren, restaurants, hotels, trappenhuizen. In ziekenhuizen wordt linoleum vaak gebruikt, omdat linoleum bacteriostatische eigenschappen heeft en micro-organismen kunnen zich op een linoleum vloer niet verder ontwikkelen. Kustenaars gebruiken ook linoleum voor een soort druktechniek, zij maken er linosnede ’s van.

Product

Linoleum is enkele millimeters dik en is slijtvast. Een natuurlijk product zonder verende eigenschappen. Linoleum heeft een grote indrukvastheid. Linoleum wordt gemaakt van o.a. Lijnzaadolie, kurk en hars. Het rugweefsel van linoleum is van jute gemaakt. De Latijnse woorden Linum (vlas) en Oleum (olie) verklaren de naam Linoleum. De variant met een marmerachtige textuur wordt marmoleum genoemd.

Geschiedenis

Het linoleum dat wij tegenwoordig kennen is een uitvinding van de schot Frederick Walton in het jaar 1860 en 1863. Een eigenschap van lijnolie is dat er bij blootstelling aan zuurstof een vel overheen komt.  In de periode van 1844 tot 1860 werd er in Engeland gebruik gemaakt van vloerbedekking met de naam Kamptulicon, dit was de voorloper van linoleum.  De naam Kamptulicon is afgeleid van de Griekse benaming voor buigen. Stoffen zoals, gemalen kurk, rubber, gomsoorten en niet geoxideerde lijnolie werden met elkaar vermengd en tussen walsen doorgehaald, zodat er vellen overbleven.

Doordat de grondstof rubber behoorlijk in prijs steeg, werd de rubber vervangen door geoxideerde lijnolie. Dat werd dan vermengd met kurk en gommen. Aan de onderkant werd een jute rug weefsel gewalst, waardoor het product sterk en duurzaam werd. In 1899 werd in Krommenie in Nederland de N.V. Nederlandse Linoleumfabriek opgericht. Daar begon de start van de productie van het succesvolle artikel linoleum. Linoleum Krommenie is vanaf 1968 een onderdeel van de Swiss Forbo-groep.

Fabricage

Hoe wordt linoleum tegenwoordig gemaakt?  Om de lijnzaadolie sneller hard te laten worden, wordt het eerst ingekookt, waarbij het oxideert. De hele massa vermengen ze met een eventuele kleurstof, hars en kurk- of houtmeel. Dat alles wordt gewalst op een rug weefsel van jute. Omdat de lijnolie nog zacht is na de behandelingen wordt het linoleum in torens opgehangen. Het linoleum kan pas verwerkt en verkocht worden wanneer de lijnolie helemaal is uitgehard.

Onderhoud

Het onderhouden van linoleum mag niet gebeuren met agressieve schoonmaakmiddelen, want dan zal de lijnolie verwijderd worden, want dat is één van de onderdelen van linoleum. Het beste is om een speciaal voor linoleum ontwikkelt schoonmaakmiddel te gebruiken, deze zorgt ervoor dat de vloer een beetje vettig blijft.